A Homeopátiáról

handsA homeopátia önálló gyógyítási rendszer, amely felismeri, hogy a léleknek, az érzelmeknek kapcsolata van a testtel, a testi betegségekkel. A tüneteink jelzések, amelyek a betegségen keresztül felhívják a figyelmet arra, hogy a fenti egyensúly megbomlott.

Észrevette már, hogy amikor túl sok a feszültség és a felelősség a munkahelyén, akkor könnyebben betegszik meg. Esetleg mindig abban az időben jönnek ki az aphtái, vagy túl gyakran fáj a válla és a háta, vagy a gyereke az iskola kezdetekor kezd el panaszkodni arra, hogy fáj a hasa.

A homeopátia nemcsak azért hatékony, mert igyekszik visszaállítani ezt a megbomlott egyensúlyt, hanem azért is, mert Önre, mint egyénre tekint és keresi az egyéni, különleges, specifikus tüneteit. (Például biztosan nem ugyanazt a szert fogjuk ajánlani az Ön migrénjére, mint a férjéére).

Hogyan működik a homeopátia?

A homeopátia a szervezet saját belső energiáit mozgósítja annak érdekében, hogy a betegség tünetei megszűnjenek. A homeopátiás (gyógy)szer ebben különbözik más gyógyszerektől, hogy pl.: nem a baktériumot akarja elpusztítani, hanem a szervezetet akarja felerősíteni úgy, hogy képes legyen a baktériumot önmaga elpusztítani. Mondhatnánk, hogy a homeopátia a legjobb módszer az immunrendszer erősítésére.

A modern tudomány fejlődésével várhatóan a közeljövőben a tudósok már képesek lesznek megmagyarázni azt, hogyan működnek a homeopátiás oldatok. Ebben 2010-ben nagy előrelépés történt.

Luc Montagnier a francia Nobel díjas tudós, aki felfedezte az AIDS és a HÍV vírus kapcsolatát, egy nemzetközi kongresszuson bemutatott egy új, a vírusfertőzés kimutatására alkalmas módszert, amely nagymértékű hasonlóságot mutat a homeopátia alapelveivel.
A kórokozó baktérium vagy vírus DNS-ét tartalmazó oldat - ez a vírus lehet akár a HIV vírus is - „képes alacsony frekvenciájú rádióhullámok kibocsátására”, amelyek kiváltják a környező vízmolekulák „nanostruktúrába” rendeződését. Ezek a vízmolekulák szerinte szintén képesek rádióhullámok kibocsátására. A víz képes ezt a tulajdonságát megtartani még akkor is, amikor az eredeti oldatot már nagymértékben felhígították, egészen addig a pontig, amikor már az eredeti DNS valójában eltűnt az oldatból. Ilyen módon a víz képes megtartani az emlékét annak az anyagnak, amellyel kapcsolatba került. Az orvosok felhasználhatják a víznek ezt a tulajdonságát a betegségek kimutatására az által, hogy a kibocsátott rádióhullámokat mérik.

Milyen betegségek kezelhetőek homeopátiával?

A betegségek széles skálája gyógyítható homeopátiával azért, mert ez az orvoslás nem a betegségek neve alapján kezel, hanem a tünetek összessége alapján keres a beteg számára egy olyan szert, amely segít meggyógyítani a beteget és ezen keresztül az adott betegség is meggyógyul. Segítséget tudunk nyújtani, ha valakinek gyakori fejfájásai, migrénje van, ha allergiás panaszai vagy asztmája van, ha menstruációs problémákkal küszködik, vagy éppen nem sikerül teherbe esnie. Sikeresen kezelhetőek a gyermekbetegségek, az állandóan visszatérő megfázások vagy a gyerekek gyakori felső légúti problémái ugyanúgy, mint ha egy uszodaszemölcstől kell megszabadulni. Bizonyos szerek segítenek a láz, a torokfájás, a hányás, a hasmenés gyors leküzdésében.

Mi történik a homeopátiás kikérdezés során?

A kikérdezés során meg kell értenünk a beteg minden testi panaszát, annak minden jellemzőjét (mire javul, mire romlik, pontosan hol jelenik meg, a napnak, évnek melyik szakában jobb vagy rosszabb stb.). Egyúttal azonban a beteg gondolkodásmódját, érzelmeit, életkörülményeit is meg kell érteni. Azt, hogy mit szeret enni, és mennyi folyadékot fogyaszt, hogyan alszik és mit szokott álmodni. Összefoglalva: a kikérdezés végére a beteg minden testi-lelki panaszáról egy részletes, átfogó képet kell kapnunk úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk, ha valamiről valaki mégsem akar beszámolni.

Használhatom-e a homeopátiát hagyományos orvoslással együtt?

Krónikus betegségeknél (pl. magas vérnyomás) a homeopátiás szereket a hagyományos orvoslás gyógyszereivel együtt adjuk, egészen addig, míg a betegség intenzitása nem csökken le olyan mértékig, hogy a hagyományos orvoslás gyógyszerei feleslegessé vállnak. Ez azonban egy hosszú folyamat, és ehhez nélkülözhetetlenek az orvosi ismeretek. Arra törekszünk, hogy a homeopata(orvos) a beteg kezelőorvosával együtt döntsön arról, hogy az addig szedett gyógyszerek közül mi az, ami csökkenthető, mi az, ami elhagyható, és mi az, amit a homeopátiás kezelés mellett is biztosan folytatni kell.